Cumpara rovinieta online -
Calculator roviniete Romania

Ce este sistemul bonus-malus și cum poți să beneficiezi de o reducere de până la 50% la prețul RCA?

Deoarece siguranța în trafic este o preocupare majoră pentru autorități, acestea au dezvoltat o strategie pentru a responsabiliza conducătorii auto și a reduce numărul incidentelor rutiere. Această strategie, cunoscută sub numele de sistemul bonus-malus, recompensează șoferii care conduc în siguranță și îi sancționează pe cei care cauzează daune în trafic.

Șoferii care respectă legea și nu sunt implicați în accidente primesc un bonus sub formă de reducere a prețului poliței RCA, în timp ce aceia care cauzează daune sunt obligați să plătească o primă de asigurare mai mare, cu până la 80%. În cadrul sistemului bonus-malus există diferite clase de bonus și malus, iar transferul între acestea este posibil în funcție de istoricul accidentelor de trafic al șoferului.

În continuare, veți afla mai multe despre funcționarea sistemului bonus-malus, clasele existente, transferul acestora și răspunsuri la întrebări frecvente legate de acest sistem.

Ce reprezintă și cum funcționează sistemul bonus malus?

După cum probabil știi deja, pentru a putea circula cu un autovehicul în România, este obligatoriu să deții o poliță de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), care acoperă daunele cauzate terților în cazul unui accident de circulație. În plus, poți încheia și o asigurare CASCO, care asigură protecție pentru vehiculul tău împotriva distrugerilor, furtului sau altor evenimente nefericite.

Sistemul bonus malus este format din două părți: clasa de bonus (B), care poate oferi reduceri de preț la polița RCA și clasa de malus (M), care duce la creșterea prețului asigurării RCA. Prin urmare, un comportament responsabil pe drumuri poate fi recompensat cu o reducere semnificativă a costurilor de asigurare, în timp ce un comportament imprudent poate avea consecințe financiare negative.

Sistemul bonus-malus încurajează conducerea responsabilă prin recompensarea șoferilor care nu provoacă daune și prin penalizarea celor care au un istoric negativ în trafic. Dacă conduci prudent și nu ai provocat accidente, poți beneficia de reduceri de până la 50% din prețul poliței RCA.

Acest sistem este împărțit în două categorii:

Bonus (B) – clasa de bonificare care oferă reduceri la prețul poliței RCA;

Malus (M) – clasa de penalizare care duce la creșterea prețului poliței RCA.

 

Criterii de acordare a bonusului și de aplicare a malusului

În mod obișnuit, clasa de bonus-malus se modifică anual, în funcție de numărul accidentelor produse în anul precedent. Dacă nu ai provocat nicio pagubă în trafic în anul anterior, vei avansa cu o clasă. Prin urmare, trebuie să știi că există opt clase de bonus disponibile.

În momentul în care închei prima oară o asigurare RCA, vei fi încadrat automat în clasa B0, iar pentru a beneficia de reducerea maximă, va trebui să nu fi produs nicio pagubă timp de cel puțin opt ani consecutiv.

În cazul în care provoci un accident, vei fi penalizat cu două clase pentru fiecare incident. De pildă, dacă în anul precedent ai cauzat un accident, atunci vei fi sancționat cu două clase în anul următor. 

Bonus-malus încurajează disciplina financiară a companiilor de asigurări. Astfel, acestea nu mai pot oferi prețuri reduse la polițele RCA pentru persoanele cu un istoric de incidente în trafic. De asemenea, sistemul bonus-malus oferă protecție companiilor de asigurări care și-ar putea asuma anumite riscuri atunci când acordă polițe RCA persoanelor cu antecedente.

Care sunt clasele bonus malus?

Există 17 clase bonus malus: clasa inițială B0, opt clase bonus (B1-B8) și opt clase malus (M1-M8).

Descoperă mai jos care sunt clasele bonus și malus, precum și ce sume trebuie să plătești pentru fiecare, pornind de la B0, egal cu 400 de lei.

Clasele bonus se aplică după cum urmează:

B1

95% din sumă, adică 380 de lei;

B2

90% din sumă, adică 360 de lei;

B3

 85% din sumă, adică 340 de lei;

B4

80% din sumă, adică 320 de lei;

B5

75% din sumă, adică 300 de lei;

B6

70% din sumă, adică 280 de lei;

B7

60% din sumă, adică 240 de lei;

B8

 50% din sumă, adică 200 de lei.

 

Cu alte cuvinte, dacă în primul an, asigurarea RCA este de 400 de lei, după opt ani fără incidente, suma poate ajunge la 200 de lei anual.

Clasele malus se aplică după următoarele formule:

M1

110% din sumă, adică 440 de lei;

M2

120% din sumă, adică 480 de lei;

M3

130% din sumă, adică 520 de lei;

M4

140% din sumă, adică 560 de lei;

M5

150% din sumă, adică 600 de lei;

M6

160% din sumă, adică 640 de lei;

M7

170% din sumă, adică 680 de lei;

M8

180% din sumă, adică 720 de lei.

Cum se transferă clasa bonus malus?

Persoanele juridice care doresc să-și transfere clasa bonus malus în conformitate cu Norma ASF nr. 20/2017 trebuie să țină cont de câteva reguli importante. În primul rând, fiecare autoturism deținut de o persoană juridică este evaluat separat, iar sistemul bonus malus se aplică individual. Dacă mașina este vândută sau radiată, transferul clasei bonus malus se face pe baza istoricului deținut de asigurat pentru vehiculul respectiv.

În cazul în care o persoană juridică cumpără un nou autovehicul și își păstrează mașina veche, noul autovehicul va primi clasa BM de bază, B0. Pentru a transfera istoricul de bonus malus la noul autovehicul, este necesar să se vândă sau să se radieze mașina veche.

Procesul de transfer al clasei bonus malus durează maximum cinci zile lucrătoare și poate fi inițiat de către brokerul de asigurări la cererea asiguratorului. În cazul în care se dorește transferul, trebuie să se furnizeze anumite documente, printre care certificatul de radiere sau adeverința de vânzare a mașinii, copia ultimei polițe RCA pentru mașina vândută, fișa de înmatriculare a noului autovehicul sau contractul de vânzare-cumpărare înregistrat la ANAF și copia certificatului de înregistrare al firmei.

Alte întrebări despre sistemul bonus malus

Dacă cumperi o mașină la mâna a doua, te afectează în vreun fel faptul că fostul prorietar avea malus?

Dacă achiziționezi o mașină second-hand, nu trebuie să îți faci griji cu privire la clasa bonus-malus pe care a avut-o fostul proprietar. Aceasta nu va avea niciun impact asupra ta.

Cum funcționează sistemul bonus-malus dacă vina este a ambilor șoferi implicați în accident?

În astfel de cazuri, ambii proprietari vor suferi o majorare a primei RCA pentru anul următor plății daunei.

Ce se întâmplă dacă mașina mea a fost implicată într-un accident fiind condusă de o altă persoană?

În general, vei primi clasa malus dacă mașina ta a fost condusă cu acordul tău și a fost implicată într-un accident. Malus-ul nu se aplică doar dacă mașina a fost însușită și folosită fără acordul tău (furt), și ai sesizat în scris poliția.

Cum se aplică sistemul bonus malus în cazul în care deții mai multe mașini?

Dacă ești proprietarul mai multor mașini, este important să știi că bonusul malus se aplică la fel pentru toate autoturismele tale. În conformitate cu legislația în vigoare, la reînnoirea poliței RCA, vei fi încadrat în cea mai favorabilă clasă, în funcție de istoricul tău în trafic.

Este important să fii atent la faptul că, dacă ai un accident cu una dintre mașinile tale, costul asigurării RCA se va majora pentru toate autoturismele pe care le deții. Pe de altă parte, dacă ești un șofer prudent și nu ai în istoric accidente, te vei bucura de o reducere la polițele RCA pentru toate mașinile tale.

Este posibil să începi cu o clasă bonus malus mai mare?

Este posibil să obții o clasă BM mai mare doar dacă deții deja un vehicul și nu ai avut incidente cu acesta. Atunci când cumperi un nou autovehicul, acesta va prelua clasa BM a mașinii tale existente.

De exemplu, dacă ai o mașină cu clasa B4, noul autovehicul va începe de la B4, nu de la B0. Este important să reții acest aspect pentru a lua în calcul costurile asigurării și a face o alegere înțeleaptă atunci când îți cumperi un nou autovehicul.

Cum se stabilesc coeficienții bonus malus?

Coeficienții bonus malus sunt fixați prin lege și trebuie respectați de către toate companiile de asigurări. Pentru a asigura o mai mare transparență, clasa de bonus malus este specificată pe polița RCA. 

Cum se aplică reducerea/penalizarea la polițele de asigurare RCA?

Dacă vă întrebați cum funcționează reducerea sau penalizarea la polițele de asigurare, trebuie să știți că asiguratorul stabilește inițial un tarif standard, luând în considerare criteriile specifice ale fiecărei societăți de asigurări și oferind reduceri promoționale în cazul în care sunt disponibile. Apoi, tariful standard este ajustat în funcție de coeficienții bonus malus, care pot duce la o reducere sau la o majorare a prețului poliței. În cele din urmă, rezultatul final este suma pe care o va plăti asiguratul pentru prima de asigurare.

În concluzie, sistemul bonus malus este un sistem simplu prin care ești recompensat pentru comportamentul corect în trafic și penalizat, dacă ai accident. Prin acest sistem, șoferii sunt convinși să conducă mai prudent și, astfel, să evite incidentele.

Ce cale mai există pentru a obține un preț mai bun la RCA?

Acum ai posibilitatea de a achiziționa RCA online, direct de pe platforma Roviniete.ro. Prin intermediul platformei noastre, vei primi alerte de expirare în timp util, iar datele mașinii tale vor fi salvate pentru a facilita procesul de achiziție, care va dura doar câteva zeci de secunde pentru clienții noștri.

Mai mult decât atât, vei putea accesa oferte de la cei mai importanți asiguratori de RCA, ceea ce îți va permite să alegi RCA-ul cel mai potrivit nevoilor tale sau cel mai ieftin de pe piață.