Cumpara rovinieta online -
Calculator roviniete Romania

RCA se scumpește în 2023: Vestea proastă pentru șoferii din România

Anul 2023 vine cu vești proaste pentru șoferii din România, deoarece tarifele RCA se vor majora semnificativ. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife de referință RCA, care au înregistrat o creștere față de anul precedent.

Mai jos, vei descoperi majorările de tarife și impactul lor asupra șoferilor din România. Deja sunt diferenţe de sute de lei în cazul ofertelor din piaţă faţă de acum un an. Supriza este că şi cei cu maşini electrice, care nu poluează, vor plăti mai mult. 

Motivele din spatele creșterii tarifelor RCA

Există mai multe motive care stau în spatele creșterii tarifelor RCA în 2023.

Unul dintre cele mai importante motive este creșterea numărului de accidente rutiere și a costurilor legate de acestea. În ultimii ani, numărul de accidente rutiere din România a crescut semnificativ, iar aceste accidente au dus la creșterea cheltuielilor cu despăgubirile pentru victime. De asemenea, costurile de reparație a autovehiculelor implicate în accidente au crescut semnificativ.

Un alt motiv pentru creșterea tarifelor RCA este inflația și a costurilor cu piesele de schimb și cu reparațiile autovehiculelor.

În plus, ASF a introdus o serie de măsuri pentru a reduce riscul de fraudă în sectorul asigurărilor auto, ceea ce a dus la o creștere a costurilor cu asigurarea RCA. Aceste măsuri includ verificarea și validarea datelor înainte de eliberarea polițelor RCA, precum și introducerea unor sancțiuni mai dure pentru cei care încalcă regulile.

Noile tarife de referință RCA

ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) a publicat recent noile tarife de referință RCA pentru anul 2023. Aceste tarife reprezintă costul minim obligatoriu pe care șoferii trebuie să-l plătească pentru asigurarea RCA.

Printre noutățile aduse de noile tarife de referință se numără și creșterea tarifelor RCA pentru șoferii tineri. Astfel, conform noilor tarife, șoferii cu vârste între 18 și 24 de ani vor plăti cu până la 45% mai mult pentru RCA decât cei cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani. Această majorare vine ca urmare a riscului mai mare pe care îl prezintă șoferii tineri în trafic, din cauza lipsei de experiență.

 • Creșterea tarifelor RCA pentru vehiculele electrice

O altă noutate adusă de noile tarife de referință este creșterea tarifelor RCA pentru vehiculele electrice. Conform noilor tarife, șoferii care dețin astfel de vehicule vor plăti cu până la 20% mai mult pentru RCA decât cei care dețin vehicule cu motoare cu ardere internă. Această majorare vine ca urmare a costurilor mai mari de reparație a vehiculelor electrice, precum și a faptului că acestea sunt considerate mai greu de reparat. În plus, unele maşini electrice pot atinge viteze mari într-un timp mai scurt faţă de alte autoturisme care au motor cu ardere internă, cred specialiştii. 

 • Creșterea tarifelor RCA în 2023 este și în funcție de capacitatea cilindrică a autovehiculului

Noile tarife de referință RCA prevăd și creșterea tarifelor în funcție de capacitatea cilindrică a autovehiculului. Astfel, șoferii care dețin autovehicule cu motoare cu capacitate cilindrică mare vor plăti cu până la 25% mai mult pentru RCA decât cei care dețin autovehicule cu motoare cu capacitate cilindrică mică. Această majorare vine ca urmare a riscului mai mare pe care îl prezintă autovehiculele cu motoare puternice în trafic, precum și a costurilor mai mari de reparație în cazul unui accident.

Iată aici care sunt, mai exact, schimbările de tarife în cazul mașinilor sub 3,5 tone:

 • Pentru șoferii cu vârsta sub 30 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.822 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 4.709 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.
 • Pentru șoferii cu vârsta de 31-40 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.114 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.832 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.
 • Pentru șoferii cu vârsta de 41-50 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.076 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.912 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.
 • Pentru șoferii cu vârsta de 51-60 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.006 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.853 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.
 • Pentru șoferii cu vârsta de peste 60 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.036 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.767 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.

Tarifele de referință RCA pentru mașinile electrice:

 • 2.742 lei pentru șoferii cu vârsta sub 30 de ani
 • 1.643 lei pentru șoferii cu vârta de 31-40 de ani
 • 1.509 lei pentru șoferii cu vârta de 41-50 de ani
 • 1.397 lei pentru șoferii cu vârta de 51-60 de ani
 • 1.440 lei pentru șoferii cu vârta de peste 60 de ani

Prețurile finale ale asigurărilor RCA sunt însă influențate de sistemul Bonus-Malus, care poate aduce scăderi de până la 50% sau creșteri de până la 80%.

Așadar, noile tarife de referință RCA vor avea un impact semnificativ asupra șoferilor din România, în special asupra celor tineri și proprietarilor de vehicule electrice sau cu o capacitate cilindrică mare. Este important ca șoferii să ia în considerare aceste majorări în momentul în care își calculează costurile cu RCA și să caute cele mai bune oferte pe piață.

Există vreo cale să găsești RCA mai bun la preț pentru autoturismul tău?

Ai posibilitatea de a achiziționa RCA online, direct de pe platforma Roviniete.ro. Prin intermediul platformei noastre, vei primi alerte de expirare în timp util, iar datele mașinii tale vor fi salvate pentru a facilita procesul de achiziție, care va dura doar câteva zeci de secunde pentru clienții noștri.

Mai mult decât atât, vei putea accesa oferte de la cei mai importanți asiguratori de RCA, ceea ce îți va permite să alegi RCA-ul cel mai potrivit nevoilor tale sau cel mai ieftin de pe piață.