Cumpara rovinieta online -
Calculator roviniete Romania

Precizările RAR în cazul anvelopelor „all season” folosite iarna

Dacă nu vă schimbați la timp cauciucurile de vară la mașină, riscați sancțiuni foarte mari și amenzi uriașe. Penalitățile pot ajunge până la 2.900 de lei și 20 de puncte amendă, plus reținerea certificatului de înmatriculare și interzicerea dreptului de a mai circula pe drumurile publice.

Deși legea nu prevede o zi anume până la care sunteți obligați să vă schimbați cauciucurile de vară la mașină, spune însă că nu aveți voie să circulați cu anvelope de vară pe zăpadă, gheață sau polei.

George Mitroi, șef de service, într-un interviu pentru digi24Sub 7-8 grade cu plus, pe timpul nopții, anvelopele de vară se rigidizează și nu mai au aderența corespunzătoare pe timpul rulării. Dacă oamenii pleacă din București către munte, unde deja a nins, ar fi bine să-și pună cauciucurile de iarnă.

 

Precizările RAR în cazul anvelopelor „all season”

 

Registrul Auto Român (RAR) a lansat o poziție oficială în cazul utilizării anvelopelor „all season” pe timpul iernii și a anunțat că respinge cu fermitate informațiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept „all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece.

Potrivit instituției, toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (insemnând noroi si zapada), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

În comunicatul emis de Registrul Auto Român se precizează și că „atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M si S, nu există sancțiuni”.

RAR a transmis că: „Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment”.

 

Aveți, pentru iarnă, abonament de Tractare și Asistența Rutieră?

 

Servicii cuprinse in abonament sunt: Depanarea/repararea autovehiculului imobilizat la locul evenimentului rutier cu cea mai apropiata echipa din retea si Tractarea autovehiculului imobilizat in limita maxima de 200 km parcursi de echipajul de tractare / evenimenta.

 

  ADAUGA OFERTA ABONAMENT - 29 lei/an