Cumpara rovinieta online -
Calculator roviniete Romania

Noi taxe de drum impuse de UE. Cine este afectat?

Ministrul Fondurilor Europene anunţă că autorităţile intenţionează introducerea unei reforme a taxării transportului de mărfuri pe autostrăzile din România ca o condiție pentru accesarea fondurilor pentru construirea infrastructurii rutiere prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. prin acest Plan ar trebui să intre în țară aproape 30 de miliarde de euro în următorii ani pe diverse proiecte, începând cu unele care vizează realizarea de autostrăzi.

 

 Verifică Oferte pentru Roviniete & RCA 

 

„În cazul autostrăzilor, da, ni s-a spus că alocarea pe care România a propus-o, de 4 miliarde de euro pentru autostrăzi, este prea mare şi noi am spus: o fi mare, dar noi avem nevoie de aceşti bani, insistăm şi vom respecta planul de verde, pentru că fiecare plan trebuie să aibă 37% din alocare pentru proiecte verzi. Respectăm planul de verde şi punem această alocare mare pentru autostrăzi. (…) Noi am mers pe strategia (…) unor reforme care să justifice aceşti bani de autostrăzi şi de aici vom face o reformă a taxării transportului de mărfuri pentru că, până la urmă, trebuie să avem acest principiu, fiecare plăteşte după câtă marfă transportă şi pe ce distanţă. Acum avem un sistem de roviniete în care toată lumea plăteşte la fel, indiferent cât foloseşte autostrăzile”, a declarat ministrul Cristian Ghinea luni seară la TVR, potrivit News.ro.

 

Înțelegem așadar că rovinietele vor mai utile doar în cazul persoanelor fizice cu mașini mici iar firmele de transport care fac transport de marfă cu camionete, camioane și tiruri au mari șanse să fie încadrați în funcție de cantitatea transportată și să plătească sume semnificativ mai generoase decât o rovinietă. „În acelaşi timp, venim cu reforme, a modului în care taxăm transportul de mărfuri, tocmai pentru a avea o justificare foarte clară, per total vom scădea şi gradul de poluare pe termen lung”, a adăugat ministrul Fondurilor Europene.

 

Reformele la care face referire domnul ministru înseamnă o alocare bugetară prin PNRR de 7,6 miliarde euro si are în vedere transportul sustenabil (rutier, feroviar, metrou).  Conform guvernului sunt 2 reforme și 4 investiții:

 

Autostrăzi:
• 434 de kilometri de autostradă construiți
• 625 ha de perdele forestiere liniare în lungul autostrăzilor nou construite
• 45% din punctele negre ale siguranței rutiere eliminate


Cale ferată:
• 311 km de cale ferată modernizată
• 311 km de cale ferată cu sistem ERTMS 2
• 110 km de cale ferată electrificată
• 2534 km de cale ferată pe care viteza comercială crește cu 15% prin lucrări
de reînnoire
• 206 km de cale ferată cu sistem modern de centralizare


Metrou: 15.6 km de rețea nouă de metrou; 15 stații noi; 30 de rame

 

Roviniete.ro, primul website care a introdus în România achiziția rovinietelor prin internet, facilitează acum și plățile pentru asigurarea RCA, completând astfel oferta de servicii adresată firmelor și persoanelor fizice. 

Avantajele plaformei roviniete.ro sunt evidente, firmele și persoanele fizice pot efectua toate plățile pentru drum (RCA, Rovinieta, Huvinieta, taxa de pod, alerte de reamintire) mai facil, simplificând foarte mult procesul de achiziție a taxei de drum sau a unei polițe de asigurare RCA