Cumpara rovinieta online -
Calculator roviniete Romania

E mai ieftină amenda decât polița RCA în 2022?

Dacă nu ai un RCA valabil, riști o amendă destul de semnificativă comparativ cu prețul unei polițe RCA, mai ales că noile camere cctv de pe autostradă și drumurile nationale, teoretic, pot identifica mai mult decât lipsa rovinetei.

 

Este amenda la același preț cu polița de asigurare auto?

Conform prevederilor art. 6, alin. (7) din Legea nr. 132/2017asiguratul are obligaţia ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligaţii este asimilată cu încălcarea obligaţiei de asigurare şi neîndeplinirea obligaţiei de a depune plăcuţele de înmatriculare şi se sancţionează contravenţional conform art. 37 alin. (9).

Conform legii, dacă ești implicat într-un accident sau ești oprit de polițiști și nu ai un RCA valabil, vei plăti o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Ca măsură suplimentară ți se va reține certificatul de înmatriculare al mașinii și chiar plăcuțele de înmatriculare.

”În cazul în care polița a expirat cu mai mult de trei luni în urmă, polițiștii pot dispune suspendarea înmatriculării mașinii. Dacă ești în această situație neplăcută și nu prezinți dovada încheierii unei polițe RCA în termen de 30 de zile de la data constatării, mașina poate fi radiată din circulație. În plus, autoritățile ar putea chiar decide confiscarea automobilului dacă aceasta este parcată pe domeniul public, fiind considerată bun abandonat,” relatează promotor.ro.

 

Care este prețul real al circulării fără asigurare auto?

Desi pretul asigurărilor auto au crescut considerabil odată cu falimentul City Insurance si exitul Uniqa din piața RCA, prețul unei asigurări auto tot nu depășește cuantumul amenzii, mai ales dacă vorbim de o mașină cu cilindree pana in 1600 si un sofer de peste 30 de ani. Oricum, riscul circularii fara asigurare valabila inseamna mai mult decât cuantumul amenzii, trebuie să luați în calcul și eventualitatea unui accident, caz în care, indiferent de vinovat, veți plăti contravaloarea tuturor pagubelor din buzunarul dvs. O pagubă imensă, cu victime și zile de spitalizare pot să ducă la daune imense și faliment personal.

Daca accidentul a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) plateste despagubirile atat pentru daune materiale cat si in situatia in care accidentul s-a soldat cu victime. BAAR isi va recupera banii platiti cu titlu de despagubire de la persoanele responsabile pentru producerea prejudiciului.

 

Cum pot afla contravaloarea asigurării auto RCA?

Click pe butonul de mai jos și introdu numarul de inmatriculare. În câteva secunde, portalul iti va completa informatiile si iti va genera o lista de oferte comparative.

 

 VERIFICA RCA