Cumpara rovinieta online -
Calculator roviniete Romania

De ce trebuie să ai o poliță RCA și ce (NU) acoperă aceasta? Riscuri, acoperire și excludere

Polița RCA (Răspundere Civilă Auto) este una dintre cele mai importante asigurări pentru șoferii care circulă pe drumurile publice. Aceasta oferă o protecție esențială în cazul în care provocăm un accident de circulație, acoperind daunele materiale și vătămările corporale cauzate altor persoane sau proprietăți.

În România, polița RCA este obligatorie și fiecare autovehicul trebuie să aibă una, conform legislației în vigoare. În caz contrar, proprietarul vehiculului poate fi sancționat cu retragerea plăcuțelor de înmatriculare, reținerea certificatului de înmatriculare al autovehiculului și amenzi cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 lei.

Ce acoperă, mai exact, asigurarea auto obligatorie?

În mod evident, polița RCA acoperă daunele materiale și vătămările corporale cauzate altor persoane sau proprietăți în urma unui accident de circulație.

Aceasta include următoarele:

 • Daunele materiale - costul reparațiilor vehiculului sau a altor proprietăți deteriorate în urma accidentului. 
 • Vătămările corporale - cheltuielile medicale și de îngrijire pentru persoanele care au fost rănite în urma accidentului.
 • Decese - în cazul în care accidentul a dus la decesul unei persoane, polița RCA acoperă costurile funerare și alte cheltuieli asociate.
 • Asistență rutieră - mulți asiguratori RCA oferă și asistență rutieră în cazul în care proprietarul autovehiculului are o defecțiune sau o pană pe drum.
 • Daunele produse proprietăților - polița RCA acoperă daunele materiale cauzate proprietăților, cum ar fi clădiri, garduri, stâlpi de iluminat, etc.

Ce NU acoperă polița de asigurare RCA?

Polița RCA nu acoperă toate daunele materiale sau vătămările corporale. Aceasta poate avea anumite excluderi sau limite în ceea ce privește acoperirea daunelor. Mai jos sunt enumerate câteva dintre acestea:

 • Daunele materiale cauzate propriei mașini - polița RCA nu acoperă daunele materiale cauzate propriei mașini. Pentru a acoperi astfel de daune, este nevoie de o poliță CASCO.
 • Accidentele provocate de șoferi fără permis - dacă șoferul care a provocat accidentul nu avea permis de conducere sau acesta era expirat, polița RCA poate fi anulată.
 • Daunele materiale și vătămările corporale cauzate de un accident produs în afara teritoriului României - polița RCA acoperă doar daunele materiale și vătămările corporale produse pe teritoriul României.
 • Accidentele intenționate - polița RCA nu acoperă daunele cauzate intenționat de șofer. 
 • Accidentele cauzate de conducătorul auto sub influența alcoolului sau a drogurilor - polița RCA poate fi anulată dacă conducătorul auto a provocat accidentul sub influența alcoolului sau a drogurilor.
 • Furtul sau vandalismul - dacă autovehiculul este vandalizat, polița RCA nu poate acoperi daunele materiale.
 • Dacă accidentul s-a produs din cauze care nu sunt vina proprietarului, utilizatorului sau conducătorului vehiculului responsabil, cum ar fi cazuri de forță majoră, sau când persoana prejudiciată este singura responsabilă pentru accident.
 • Dacă prejudiciul depășește limitele de răspundere stabilite prin contractul RCA, indiferent de numărul de persoane prejudiciate sau de numărul de persoane responsabile pentru accident.
 • Dacă proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului asigurat este obligat să plătească amenzi sau cheltuieli penale.
 • Pagube produse în timpul unor operațiuni de lucru, acestea constituind riscuri ale activității profesionale.

Cum găsești RCA ieftin și convenabil pentru autoturismul tău? Descoperă valoarea polițelor pentru propria mașină pe Roviniete.ro!

Ne-am gândit că este esențial să vă punem la dispoziție toate informațiile și serviciile necesare pentru mașina dumneavoastră. De aceea, vă oferim posibilitatea de a achiziționa asigurarea RCA direct de pe platforma Roviniete.ro. În doar 3 pași simpli, puteți obține rapid RCA-ul de care aveți nevoie, direct de pe telefonul mobil.

Noi credem că este mult mai convenabil pentru dvs. să vă puteți plăti asigurarea RCA în același loc unde plătiți și taxele de drum. Prin intermediul platformei noastre, veți primi alerte de expirare în timp util, iar datele mașinii dumneavoastră vor fi salvate pentru a facilita procesul de achiziție, care va dura doar câteva zeci de secunde pentru clienții noștri.

Mai mult decât atât, veți putea accesa oferte de la cei mai importanți asiguratori de RCA, ceea ce vă va permite să alegeți RCA-ul cel mai potrivit nevoilor dvs. sau cel mai ieftin de pe piață.