Cumpara rovinieta online -
Calculator roviniete Romania

Ce este RCA cu decontare directă și care sunt avantajele sale în caz de accident?

Dacă ești șofer, cu siguranță știi destul de multe despre asigurarea RCA (răspundere civilă auto). Nu mulți cunosc, însă, ce înseamnă opțiunea de asigurare RCA cu decontare directă. De aceea, ce trebuie să știi de la început este că asigurarea RCA cu decontare directă este un serviciu care aduce un plus de confort și eficiență în gestionarea despăgubirilor în caz de accident rutier.

Adevărul este că, de multe ori, procesul de recuperare a daunelor în urma unui accident poate fi complicat și poate lua prea mult timp. De la documentarea incidentului și evaluarea pagubelor până la plata efectivă a despăgubirii, toate aceste etape pot provoca frustrări și întârzieri neplăcute. Tocmai de aceea, asigurarea RCA cu decontare directă vine în ajutorul șoferilor, simplificând și accelerând procesul de despăgubire.

În acest articol, ne propunem să explorăm în detaliu asigurarea RCA cu decontare directă și să evidențiem avantajele pe care le aduce pentru asigurați. Vom discuta despre modul în care funcționează acest serviciu, ce documente și proceduri sunt implicate, precum și cum poți beneficia de el în situația nefericită a unui accident.

Ce reprezintă, mai exact, asigurarea RCA cu decontare directă?

Decontarea directă reprezintă un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor oferit de asigurătorii RCA propriilor asigurați. Acest serviciu trebuie oferit în mod obligatoriu de către asiguratori, dar achiziționarea lui este opțională, în funcție de nevoile și dorințele asiguratului.

Prin intermediul decontării directe, în caz de accident, dacă ești artea păgubită/nevinovată, îți poți repara vehiculul prin intermediul asigurării RCA, plătind o primă suplimentară care diferă în funcție de fiecare companie de asigurări. În ceea ce-l privește pe asigurătorul dvs., acesta va recupera ulterior valoarea daunelor de la asigurătorul celuilalt șofer vinovat pentru producerea accidentului.

Este important de menționat că această clauză este opțională și nu limitează dreptul șoferului păgubit de a se adresa direct asigurătorului șoferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.

Conform Legii 132/2017 (Legea RCA), noțiunea de decontare directă este introdusă în legislație și este definită ca un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor oferit de asigurătorii RCA propriilor asigurați. Asigurarea decontării directe este obligatorie de către asigurători, dar achiziționarea ei este opțională pentru asigurat.

Pe scurt, în cazul în care ai optat pentru decontarea directă la încheierea contractului RCA, în cazul unui accident, vei fi despăgubit de propriul asigurător RCA în conformitate cu condițiile decontării directe.

Ce costuri ai și ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea beneficia de RCA cu decontare directă?

Opțiunea de decontare directă va afecta costul asigurarii RCA - printr-o creștere, bineînțeles.

Fiecare societate de asigurare stabilește individual tariful de primă pentru decontarea directă, luând în considerare criteriile specifice ale societății respective. Astfel, tariful de primă pentru decontarea directă poate varia intre 20 RON și peste 400 RON. Pentru a afla tariful exact al decontării directe, se poate utiliza calculatorul RCA, care include opțiunea de decontare directă.

Trebuie să ții minte că decontarea directă nu poate fi folosită pentru orice daună!

Așadar, pentru a beneficia de decontarea directă între asiguratori RCA, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) accidentele auto să aibă loc pe teritoriul României;

b) vehiculele implicate în accidente să fie înmatriculate/înregistrate în România;

c) prejudiciile să fie produse exclusiv vehiculelor;

d) ambele vehicule implicate în accident să aibă asigurare RCA valabilă la momentul evenimentului;

e) prejudiciile să nu includă vătămări corporale.

De asemenea, clauza de decontare directa poate fi achiziționată doar in momentul incheierii contractului RCA, și nu poate fi adăugată ulterior!

Avantajele de a opta pentru o asigurare RCA cu decontare directă în caz de accident

Atunci când te afli în situația neplăcută de a fi implicat într-un accident auto, decontarea directă reprezintă un avantaj crucial pe care îl poți avea. Această opțiune îți permite să lucrezi direct cu propriul asigurător, în care ai încredere, fără a mai depinde de asigurătorul RCA al celuilalt șofer.

Un alt avantaj principal al decontării directe îl reprezintă reducerea semnificativă a timpului și efortului necesare pentru procesul de despăgubire. Nu va mai trebui să aștepți negocieri între asigurători și să completezi documente suplimentare. Reparația mașinii tale se poate face direct pe polița ta de asigurare RCA, fără a mai fi nevoie să avansezi suma pentru reparații.

Prin intermediul acestui sistem, asigurătorul tău se ocupă de plata directă către service-ul auto, ceea ce înseamnă că nu va trebui să scoți din buzunar banii înainte de a fi despăgubit.

Optând pentru decontarea directă, poți beneficia de o soluție rapidă și eficientă în caz de accident auto. 

Pașii concreți de folosire a decontării directe în cazul unui accident

Primul pas esențial în utilizarea decontării directe este acela de a verifica dacă îndeplinești condițiile necesare de utilizare a acestui tip de decontare. De asemenea, este important să îți notifici asigurătorul despre accident în termen de 5 zile lucrătoare.

Dacă constați că nu îndeplinești condițiile necesare pentru decontarea directă, adresează-te direct asigurătorului vehiculului vinovat.

În cazul în care îndeplinești condițiile de utilizare a decontării directe, următorul pas este să furnizezi asigurătorului tău documentele de constatare a accidentului. Acestea pot fi fie procesul verbal întocmit de Poliția Rutieră, fie constatarea amiabilă. Asigurătorul are nevoie de aceste documente pentru a evalua cauzele și împrejurările producerii accidentului. De asemenea, este posibil să fie necesare și alte documente pentru instrumentarea dosarului de daună.

După ce asigurătorul primește documentele necesare, aceștia vor efectua constatarea daunelor și îți vor comunica pașii următori în procesul de reparație. 

Cum alegi o poliță de asigurare RCA cu decontare directă?

În primul rând, îți reamintim că poți adăuga clauza de decontare directă la polița ta RCA doar în momentul achiziției acesteia. Ulterior nu mai poți face asta, doar în momentul în care va trebui să-ți reînnoiești polița RCA! 

Poți obține clauza de decontare directă pentru polița de asigurare RCA rapid, urmând pașii de achiziționare a asigurării online, pe Roviniete.ro. După ce completezi datele mașinii și datele șoferului, vei ajunge în pasul al treilea, unde vei primi ofertele de la diferiți asigurători. Acolo vei putea bifa în stânga-sus opțiunea de Tarife cu decontare directă. 

Astfel, vei alege oferta RCA care ți se potrivește cel mai bine, într-un timp foarte scurt - la prețuri convenabile, în funcție de mașina și experiența ta!