Cumpara rovinieta online -
Calculator roviniete Romania

Cât va costa noua rovinietă din România? Schimbări radicale în taxa de drum pentru mașinile vechi și poluante

România se pregătește de introducerea unei noi roviniete care va aduce schimbări semnificative în privința taxării autovehiculelor.

Noul proiect de lege al Ministerului Transporturilor are in vedere ca actualul sistem de vinietă, prin care taxele rutiere se percep în funcție de timp, sa fie modernizat și înlocuit cu un nou sistem de rovinietă, care respectă dispozițiile Directivei privind Eurovinieta 1999/62/CE (modificată prin Directiva UE 2022/362), astfel cum a fost adoptată în legislația română.

Prin urmare, noile reglementări vor impune tarife mai mari pentru mașinile poluante, iar vehiculele cu emisii mai mici de poluanți vor beneficia de prețuri mai reduse.

Potrivit documentului, configurația schemei tarifare pentru noua rovinietă se va întemeia pe principiul „Poluatorul Plătește”(„Polluter Pays Principle”), ceea ce înseamnă că tariful cel mai avantajos din punct de vedere economic va fi aplicat în cazul vehiculelor al căror motor este cel mai nepoluant, producând așadar cel mai scăzut nivel de emisii în raport cu Clasa EURO în care se încadrează. Asadar...

  • Vehiculele din Clasa EURO VI vor face obiectul celor mai scăzute tarife;
  • Vehiculele din Clasa EURO V vor face obiectul unui tarif mai mare față de cel aplicat în cazul Clasei EURO VI;
  • Vehiculele din Clasa EURO IV vor face obiectul unui tarif mai mare față de cel aplicat în cazul Clasei EURO V;
  • Vehiculele din Clasele de emisii EURO III, EURO II și EURO I vor face obiectul unor tarife care cresc în mod progresiv.

Astfel, pentru autovehiculele care emit mai mult de 150 de grame de CO2 pe kilometru, costul rovinietei va fi mai mare. În schimb, autovehiculele cu emisii mai mici de 100 de grame de CO2 pe kilometru vor beneficia de prețuri mai reduse. Acestea includ mașinile electrice, hibride și cele cu motoare cu ardere internă mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Noua rovinietă este menită să ofere o mai mare flexibilitate în ceea ce privește taxarea autovehiculelor, încurajând astfel utilizarea de vehicule mai prietenoase cu mediul și reducerea emisiilor de poluanți. De asemenea, se speră că aceste taxe mai mari vor ajuta la generarea de venituri pentru finanțarea proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii rutiere.

În concluzie, noua rovinietă va fi valabilă timp de 12 luni și va putea fi achiziționată online sau de la punctele de vânzare autorizate, fiind menită să încurajeze utilizarea de vehicule mai prietenoase cu mediul și să genereze venituri pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere.

De asemenea, îți reamintim că tot online, în doar 3 pași simpli, poți obține rapid RCA-ul de care ai nevoie, direct de pe laptop sau de pe telefonul mobil.

Noi credem că este mult mai convenabil să-ți plătești asigurarea RCA în același loc unde plătești și rovinieta sau alte taxe de drum. Prin intermediul platformei noastre, vei primi alerte de expirare în timp util, iar datele mașinii tale vor fi salvate pentru a facilita procesul de achiziție, care va dura doar câteva zeci de secunde pentru clienții noștri!