Cumpara rovinieta online -
Calculator roviniete Romania

Care sunt diferențele dintre asigurările RCA și CASCO și care din ele este obligatorie pentru mașina ta?

Cu siguranță ai auzit deja că orice mașină, indiferent că este nouă sau la mâna a doua, trebuie să aibă o asigurare. Din păcate, accidentele au loc mai des decât ne-am dori și în urma lor pot rezulta victime și daune materiale costisitoare. Neglijența la volan poate duce la daune imense, pe care șoferul vinovat va trebui să le suporte și/sau alte sancțiuni. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care este necesară o asigurare auto, pentru a te proteja în cazul unui eveniment nefericit în trafic.

RCA și CASCO sunt cele două tipuri principale de asigurări auto din România, însă între ele există niște diferențe - RCA reprezintă Răspunderea Civilă Auto, în timp ce CASCO provine de la expresia din limba engleză, "casualty and collision". Dar pentru a ști ce este mai bine și pentru mașina ta, este important să știi ce acoperă fiecare tip de asigurare!

Un lucru de care să ții cont este acela că daunele pot fi semnificative chiar și atunci când nu ești tu vinovat - ca de exemplu, incidentele din parcări, furtul mașinii sau al unor piese auto sau calamitățile naturale sunt doar câteva dintre riscurile constante la care mașina ta este expusă.

Dar hai să vedem mai exact care sunt diferențele dintre asigurarările RCA și CASCO!

1. Obligativitatea: RCA vs. CASCO

Una din diferențele cruciale dintre polița RCA și polița CASCO se referă la obligativitatea de a o deține. Conform legislației în vigoare, asigurarea RCA este obligatorie pentru toate vehiculele înmatriculate, chiar și în cazul în care acestea rămân părăsite pe marginea drumului. Această asigurare se încheie între asigurat (șoferul) și asigurător (societatea care furnizează asigurări RCA). Pe baza acestei polițe se acordă despăgubiri persoanei prejudiciate pentru daunele suferite în cazul unui accident. 

În schimb, asigurarea CASCO este opțională, astfel că șoferul decide dacă vrea sau nu acest tip de asigurare. Există o excepție în care asigurarea CASCO devine obligatorie: atunci când mașina este achiziționată prin leasing.

2. RCA și CASCO: Contează sau nu cine este autorul pagubelor?

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este o formă de asigurare care protejează posesorul de vehicul în cazul în care provoacă daune unei terțe părți. Prin intermediul asigurării RCA, sunt acoperite atât prejudiciile materiale, cât și vătămările corporale cauzate în urma unui accident auto de care poți fi responsabil. Această asigurare de răspundere civilă se concentrează pe despăgubirea terților afectați, fără ca beneficiarul să primească direct compensații.

Pe de altă parte, polița CASCO se referă la acoperirea cheltuielilor de reparații pentru propriul vehicul, indiferent de cui aparține vinovăția pentru producerea daunelor. Prin intermediul unei polițe CASCO complete, sunt incluse situații precum furtul vehiculului sau avarierea acestuia - fie că a fost din cauza ta, a unei terțe persoane, a unor obiecte sau calamități naturale.

3. Riscurile pe care le acoperă RCA vs. CASCO

Cele două tipuri de asigurări diferă și din prisma riscurilor pe care le acoperă. Astfel, RCA-ul acoperă pagubele materiale, vătămările corporale sau decesul, cheltuielile de judecată ale persoanei prejudiciate sau pagubele rezultate din nefolosirea mașinii avariate. Este important să ții cont că este vorba despre acele pagube pe care tu le-ai putea cauza altor persoane, deoarece RCA este o poliță care acoperă exclusiv prejudiciul produs de tine.

Asigurarea CASCO, de cealaltă parte, acoperă atât o gamă mai largă de riscuri, adică riscurile de bază, cât și unele opționale și poate fi personalizată în funcție de preferințele tale. Printre riscurile de bază se includ avarii de orice fel (zgârieturi, ciocniri, etc.), incendii, explozii, fenomene și dezastre naturale (fulgere, grindină, cutremure, etc.), furtul vehiculului, vandalizarea mașinii și asistența rutieră.

Riscurile opționale se referă la: pierderea sau furtul cheilor, regresul RCA, avarii cauzate de mărfuri, asistență rutieră extinsă, înlocuirea autoturismului și altele, care trebuie convenite în prealabil cu asiguratorul.

Totuși, fiecare opțiune suplimentară implică costuri, așa că trebuie să alegi cu atenție riscurile acoperite. Unele dintre ele s-ar putea să nu fie necesare în cazul tău, astfel că poți economisi niște bani.

4. Sumele asigurate de RCA sau CASCO

Sumele asigurate de cele două tipuri de polițe diferă și ele, în funcție de mai mulți factori. Astfel, în cazul asigurării RCA, limitele de despăgubire sunt fixate conform legislației în vigoare. În schimb, suma asigurată în cazul poliței CASCO variază în funcție de valoarea de piață a vehiculului tău. De asemenea, polița CASCO acoperă o gamă mai largă de riscuri, iar detaliile specifice sunt stabilite în colaborare cu asigurătorul tău. 

5. Costurile pe care le implică asigurările RCA și CASCO

Cu siguranță vrei să știi în acest punct cu cât diferă costul unei asigurări RCA față de una de tip CASCO. Ei bine, prețurile asigurărilor RCA variază în funcție de diferitele societăți de asigurare, dar și de factori precum: marca și modelul autovehiculului, capacitatea cilindrică, vechimea permisului, istoricul rutier și vârsta proprietarului. 

Tarifele pentru asigurarea RCA sunt împărțite în două categorii: persoane fizice și persoane juridice. În ceea ce privește asigurarea CASCO, criteriile sunt similare, adăugându-se la acestea riscurile acoperite, termenul de asigurare și modalitatea de plată. 

Concluzie

În concluzie, se poate observa că asigurarea obligatorie RCA este încheiată în beneficiul celorlalți participanți la trafic, în timp ce asigurarea CASCO este pentru tine, acoperind inclusiv daunele pe care chiar tu le provoci mașinii tale. 

Adevărul este că, atât RCA, cât și CASCO au rolul de a-i scăpa pe șoferi de costurile enorme pe care le implică momentele nefericite din trafic, deoarece în multe cazuri valoarea daunelor se ridică la sume pe care șoferii nu le-ar putea acoperi pe loc, fiind vorba de mii de euro.

Din fericire, în cazul asigurării RCA poți obține un preț bun și accesibil dacă ai un istoric rutier curat și utilizezi un calculator RCA pentru a găsi oferta care ți se potrivește. Încearcă să a achiziționezi asigurarea RCA direct de pe platforma Roviniete.ro. În doar 3 pași simpli, poți obține rapid RCA-ul de care ai nevoie, direct de pe telefonul mobil!