Noi valori ale tarifului de utilizare

Compania NaTionala de Administrare a Infrastructurii Rutiere informeaza utilizatorii retelei de drumuri nationale din Romania ca incepand cu data de 20.01.2017 ora 00:00, vor intra in vigoare noile valori ale tarifului de utilizare (rovinieta) conform modificarilor aduse prin Legea nr. 221/2016, pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

Astfel, incepand cu data si ora mentionate anterior (20.01.2017 ora 00:00), tarifele, stabilite in functie de tipul de vehicul si durata de utilizare a infrastructurii rutiere, sunt urmatoarele:

In contextul celor mentionate mai sus, CNAIR SA aduce la cunostinta utilizatorilor retelei de drumuri nationale din Romania urmatoarele aspecte:

categ.tipul vehicululuiDurata de utilizare a retelei de drumuri nationale din RomaniaTariful [EURO] (TVA inclus)
Aautoturism7 zile3
30 zile7
90 zile13
12 luni28
Bvehicule de transport marfa cu MTMA mai mica sau egala de  3.5 tone7 zile6
30 zile16
90 zile36
12 luni96
Cvehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 3.5 tone si mai mica sau egala de 7.5 tone1 zi4
7 zile16
30 zile32
90 zile92
12 luni320
Dvehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 7.5 tone si mai mica de 12 tone1 zi7
7 zile28
30 zile56
90 zile160
12 luni560
E
vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egala de 12 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv)
1 zi9
7 zile36
30 zile72
90 zile206
12 luni720
F
vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egala de 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv)
1 zi11
7 zile55
30 zile121
90 zile345
12 luni1210
Gvehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si maximum 23 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto)1 zi2
7 zile20
30 zile52
90 zile120
12 luni320
Hvehicule de transport persoane cu mai mult de 23 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto)1 zi7
7 zile35
30 zile91
90 zile210
12 luni560
  • in data de 20.01.2017, in intervalul orar 00:00 – 02:00 exista posibilitatea functionarii cu intreruperi a sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei (SIEGMCR), intreruperi ce vor fi cauzate de implementarea noilor tarife;
  • in situatia in care utilizatorii retelei de drumuri nationale nu vor avea posibilitatea achitarii rovinietei in intervalul orar mentionat anterior, au obligatia de a achita tariful corespunzator pana la sfarsitului zielei de 20.01.2017, pentru a evita aplicarea de sanctiuni contraventionale;
  • rovinietele achitate anterior datei de 20.01.2017 isi mentin valabilitatea;
  • pana la finalizarea conditiilor tehnice de implementare cu operatorii de telefonie mobila din Romania a noilor categorii (G si H), emiterea rovinietelor prin intermediul serviciului de mesagerie scurta (SMS) se va putea realiza doar pentru categoriile A, B, C, D, E, F. La momentul la care vor fi definitivate conditiile tehnice pentru implementarea serviciului de emitere roviniete prin SMS pentru categoriile G si H, CNAIR va informa utilizatorii retelei de drumuri nationale cu privire la acest aspect.