Autostrada cu taxă, semnată de ministrul Berceanu

16 Ianuarie 2010

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, va semna luni contractul de Parteneriat Public Privat cu asocierea franco-elenă Vinci Aktor, pentru construirea porţiunii de autostradă Comarnic - Braşov (55 km).

„Până la urmă au renunţat la pretenţiile exagerate pe care le aveau şi am ajuns la un acord. După ce se semnează contractul, într-o lună se apucă de proiectare”, spune Adrian Ionescu, şeful Direcţiei de Infrastructură din cadrul ministerului.

Potrivit acestuia, după finalizarea studiilor de fezabilitate, compania se va apuca de organizarea şantierului, ceea ce se va întâmpla la finele anului. Lucrările vor dura patru ani.

Circa 8 lei pe cei 55 de kilometri

Semnarea contractului a fost amânată în repetate rânduri, din cauza unor „pretenţii ale firmei franceze referitoare la termene”, aşa cum afirma Berceanu anul trecut. Adrian Ionescu menţionează însă şi varianta obţinerii unor „portiţe de modificare a proiectului” din partea consorţiului, chestiuni la care s-a renunţat însă.

Costurile de proiectare şi construcţie ale autostrăzii au rămas aceleaşi - de 1,5 miliarde de euro, însă statul va achita constructorului, timp de 26 de ani, o sumă de 180 de milioane de euro anual, ceea ce înseamnă peste 4,5 miliarde de euro. Autoturismele care vor circula pe cei 55 de km vor plăti o taxă de circa 8 lei.